Dr. BLOJU MARIN – Medic Specialist Urologie

Urologia este specialitatea chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului renourinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si pe sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostata si penis).

Investigarea incontinentei urinare, disfunctiilor sexuale, infertilitatii masculine, sunt apanajul specialistului urolog.

Abordarea medicala a unor afectiuni urologice (ca de exemplu, infectii urinare) este combinata cu corectia chirugicala a anomaliilor congenitale sau a unor cancere in sfera genito-urinara.

consultatie urologie

Cand este recomandata o consultatie urologica?

La aparitia primelor semne si simptome ale unei afectiuni urinare (mictiuni frecvente, dureroase, dureri lombare sau pelvine, aspect modificat ale urinei, de exemplu tulbure sau rosiatica).

Deasemenea in momentul disfunctiei sexuale tranzitorii sau cronice.

Consultatia urologica poate pune in evidenta alte boli sistemice (ex.diabet zaharat).

Atunci cand aveti disconfort cauzat de infectiile cu transmitere sexuala. Aceste infectii chiar daca au simptomatologie redusa pot fi periculoase si se pot croniciza.

Pentru depistarea tumorilor de prostata si diferentierea celor benigne de cele maligne prin metode ultrasonografice si de laborator (markeri tumorali).

Ce tratează medicul urolog?

Medicul urolog se ocupă cu tratamentul bolilor de vezica urinară, uretră, rinichi, glandele suprarenale, organe genitale externe, prostată. În caz de apariţia simptomelor, cum ar fi, arsură sau durere la urinare, necesitate frecventă, sânge în urină, inconştienţa, mici crampe în spate sau alte senzaţii neplăcute, pacientul ar trebui să consulte unurologie medic.

Urologia pentru bărbaţi (andrologie) este specializată în tratamentul bolilor, cum ar fi, infertilitate masculină, inflamaţii ale prostatei (prostatita), inflamaţie a vezicii urinare, rinichilor, tractului urinar, pietre la rinichi, precum şi infecţii cu transmitere sexuală (ureaplasmosis, herpes genital, mycoplasma, vaginita bacteriana , chlamydia, şi altele.).

Urologia pentru femei (uroginecologie) prevede diagnosticarea şi tratarea inflamaţiilor organelor interne şi externe genitale, vezicii urinare, rinichilor, tractului urinar, pietre la rinichi, precum şi boli cu transmitere sexuală (mycoplasma, herpes genital, chlamydia, ureaplasma, vaginita bacteriană, şi altele.).

Metode de examinare

Cistoscopia
 • Cistoscopia este o examinare endoscopică. Un instrument optic, cistoscopul, este introdus în scopul examinării în vezica urinară prin intermediul uretrei. Prin cistoscop urologul poate să examineze vezica urinară şi uretra prin observaţie directă. Probele de ţesut (biopsia), pot fi deasemenea prelevate prin intermediul cistoscopului. Examinarea durează doar câteva minute.
Cateterizarea
 • Cateterizarea este denumirea procedeului prin care un cateter este introdus în vezica urinară prin uretră, de aceea este descrisă ca fiind transuretrală. O cateterizare poate deveni necesară dintr-o varietate de motive: retenţie urinară, de ex. pentru golirea vezicii urinare, pentru introducerea medicamentelor, pentru examinarea funcţiilor vezicii urinare (urodinamica), pentru obţinerea urinei curate (rar utilizată în zilele noastre), pentru drenarea urinei după o intervenţie chirurgicală.
Instilarea
 • Instilarea este procedeul (din latinul: instillare: a insufla, derivat din stilla, picături) care descrie aplicarea medicamentelor lichide, de ex. soluţii, emulsii, sau antibiotice suspensii, citostatice, analgezice, anestezice locale, etc. în organism (în organele cavitare, cavităţi ale corpului şi orificii, articulaţii, conjunctive, etc.) în scopuri terapeutice, de diagnostic sau prevenţie.
Terapie
Intervenţiile medicale prin uretră sau alte orificii ale corpului, sunt adesea dureroase şi de asemenea expun pacienţii la riscul de leziuni şi infecţii.

În scopul uşurării şi simplificării examinărilor; pentru evitarea leziunilor, micşorarea riscului de infecţii, şi ameliorarea durerilor, medicul poate folosi un gel suplimentar pentru a face introducerea instrumentului mult mai suportabilă pentru pacient.

Gelurile sterile lubrifiante pentru cateterizări sunt folosite frecvent în instilaţiile uretrale din cadrul cateterizărilor. Aceste geluri sterile sunt de asemenea folosite frecvent în electrocauterizări, electrocoagulări şi electrocauterizări bipolare.

Gelurile anestezice sunt folosite frecvent în timpul intervenţiilor chirurgicale, pentru instilaţii uretrale şi în cistoscopie.

Servicii:

 • Examen clinic
 • Ecografie urologica: rinichi, vezica urinara, vezicula seminala, epididim, prostata, penis
 • Cistoscopie flexibila
 • Dilatatii uretrale
 • Schimbare/montare sonda uretro-vezicala
 • Instilatii vezicale

Ce este cistoscopia?

Cistoscopia este o investigaţie medicală, în timpul căreia, cu ajutorul unei sonde speciale, dotate cu o cameră video, medicul examinează suprafaţa internă a uretrei (canalul prin care are loc urinarea) şi a vezicii urinare şi/sau efectuează diverse proceduri terapeutice sau diagnostice: prelevă ţesut pentru biopsie, înlătură calculii, cauterizează porţiunile de ţesut afectate de cancer, etc.

DE CE SE FACE TESTUL?

Cistoscopia se face pentru:

 • a descoperi cauzele unor simptome precum sange in urina ( hematurie), usturimi in timpul urinarii, incontinenta urinara, urinare frecventa, neputinta de a urina;
 • a descoperi cauzele unor probleme ale tractului urinar precum infectii urinare repetate si care nu raspund la tratament;
 • a descoperi ce obtureaza tractul urinar precum prostata marita, litiaza renala sau tumori;
 • a recolta mostre de tesut pentru biopsie;
 • a indeparta un corp strain;
 • a instala un cateter ureteral care sa ajute tranzitul urinei de la rinichi in vezica.

Cum se efectuează cistoscopia?

Nemijlocit înainte de începerea cistoscopiei, medicul îl roagă pe pacient să meargă la toaletă, pentru a goli complet vezica urinară.

Dacă cistoscopia se efectuează cu scopul examinării pereţilor vezicii urinare sau a biopsiei, procedura se face sub anestezie locală, cu utilizarea unui anestetic topic în formă de gel. Dacă procedura se va efectua cu scop de cauterizare a focarelor canceroase, cistoscopia se va face cu anestezie generală.

Cistoscopia se face cu ajutorul unei sonde speciale, care se numeşte cistoscop.

În funcţie de model, cistoscopul poate fi de două tipuri: flexibil sau rigid.

Cistoscopul flexibil (un cablu subţire, elastic) se utilizează preponderent pentru efectuarea cistoscopiei la bărbaţi.

Cistoscopul rigid este un tub metalic subţire. Acest instrument se utilizează mai frecvent pentru cistoscopia la femei. În cadrul sondajelor, femeile care au fost supuse atât cistoscopiei cu cistoscop flexibil, cât şi cu cel rigid, au relatat că senzaţiile simţite în timpul procedurii nu diferă mult în funcţie de modelul cistoscopului utilizat.

La începutul procedurii, medicul introduce cu atenţie cistoscopul în uretră şi începe examinarea pereţilor ei, proces numit uretroscopie.
Ulterior, medicul avansează cistoscopul în vezica urinară şi introduce în cavitatea ei un lichid steril, ceea ce permite destinderea pereţilor vezicii pentru o mai bună vizualizare a lor. În cazul în care cistoscopia se face doar cu scop de diagnostic, procedura durează între 5 şi 10 minute.

După cistoscopie, majoritatea pacienţilor spun că aceasta se suportă normal şi nu provoacă dureri sau disconfort pronunţat.

Dacă cistoscopia se face pentru a preleva ţesut pentru biopsie, după examinarea pereţilor, medicul foloseşte un instrument special, introdus prin canalul cistoscopului, pentru a colecta mici fragmente de ţesut din peretele vezicii urinare. Aceste mostre vor fi trimise, apoi, la analiza histologică. În momentul biopsiei se poate simţi o senzaţie scurtă de
înţepare.

Dacă cistoscopia se face cu scopul de a înlătura un calcul din vezica urinară, medicul iniţial zdrobeşte calculul cu ajutorul unui emiţător de laser sau ultrasunete, iar apoi extrage fragmentele.

Dacă cistoscopia se face cu scop de înlăturare a focarelor de cancer de vezică urinară, medicul introduce un instrument special prin canalul cistoscopului, cu ajutorul căruia cauterizează regiunile afectate de
tumoare.

După finisarea tuturor procedurilor necesare, medicul extrage din vezica urinară lichidul şi înlătură cistoscopul.

Cum să vă pregătiţi de cistoscopie?

 • Pentru a face cistoscopia nu este nevoie să vă internaţi în spital.
 • Puteţi veni la procedură şi pleca acasă în aceeaşi zi.
 • Cu una sau câteva zile înainte de procedură trebuie să faceţi analiza de urină, pentru a vă asigura că în căile urinare nu este nicio infecţie.
 • În ajunul cistoscopiei trebuie să vă abţineţi de la relaţii sexuale.
 • Înainte de a merge în clinică la investigaţie, trebuie să efectuaţi
  igiena obişnuită a organelor genitale.
 • Spuneţi-i medicului despre toate medicamentele pe care le administraţi.
 • Medicamentele cu efect anticoagulant pot spori riscul sângerărilor în timpul şi după procedură.
Ce complicaţii pot apărea în timpul şi după cistoscopie? În ce cazuri, după procedură, trebuie să vă adresaţi la medic?

Cistoscopia este o procedură cu un risc mic de traumatizare sau efecte adverse. Complicaţii severe în timpul sau după cistoscopie se înregistrează foarte rar.

În mediu, la 2,7% dintre pacienţi, după cistoscopie se dezvoltă cistita. Pentru reducerea riscului de cistită, medicul vă poate propune o cură profilactică cu antibiotice. În plus, medicul vă poate recomanda să beţi 2,5-3 l de lichid în următoarele câteva zile după cistoscopie.

În decursul primelor câteva ore (mai rar până la 2 zile) după cistoscopie, puteţi observa simptome similare cu cele ale cistitei (dureri în timpul urinării şi urinări frecvente), şi sânge în urină.

LISTA PRETURI:
CONSULT 150 LEI
RECONSULT 100 LEI
CISTOSCOPIE cu anestezie locala 700 LEI
SCHIMBARE SUV 250 LEI
EXTRAGERE SUV 150 LEI
ECOGRAFIE TRACT URINAR 150 LEI
INSTILATIE 300 LEI
DILATATIE 200 LEI
EXTRAGERE JJ 400 LEI
SCHIMBARE CISTOSTOMIE 300 LEI