Dr. TOADER CARMEN DANIELA

Medic Specialist Radiologie – Imagistica medicala, competenta ultrasonografie generala

Dr_Toader_Carmen_Daniela

 

Examinarea radiologica conventionala (RX) este una din cele mai utilizate si comune tehnici de investigatie imagistica practicata in medicina curenta.ap-radiologie

Metoda de examinare radiologica este atraumatica si permite obtinerea unor imagini ale structurilor anatomice din interiorul corpului omenesc, cu ajutorul radiatiilor X, in vederea diagnosticarii cu acuratete a afectiunilor pacientului.

Aplicabilitate larga pentru o mare plaja de afectiuni.

Presupune realizarea unui clişeu fotografic pe film sau a unei imagini digitale a zonei examinate, prin expunerea controlata a pacientului la un fascicul de radiatie X care sensibilizeaza în mod diferentiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital.
Sistemele radiologice moderne dispun de sisteme de autocorectie şi control prin care reduc la maximum expunerea pacientului la fasciculul de radiatie X şi, de asemenea, limiteaza sever radiatia X dispersata.

Pregatirea pacientului

Majoritatea examinarilor radiologice nu necesita o pregatire prealabila specifica a pacientului.
În cazul anumitor tipuri de examinare radiologica, atunci când se utilizeaza substanta de contrast, instructiunile specifice vor fi comunicate de catre personalul specializat pacientului în cauza.
Cât dureaza o investigatie RX?

radiologie BucurestiExaminarea radiologica dureaza aproximativ 5 – 10 minute, dar durata poate sa ajunga şi la 30 – 40 minute în cazul examinarilor cu substanta de contrast.

Cat de sigura este investigatia RX?

Expunerea pacientului la radiatia X este permanent controlata iar doza de iradiere este mentinuta la un minim absolut, o anumita cantitate de radiatie este implicata în realizarea investigatiei.

Pacientul va trebui sa stea culcat pe masa aparatului sau in picioare in timpul expunerii.

Medicul curant va decide daca investigatia radiologica RX este indicata şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesitatii.

Ce trebuie sa poarte pacientul în timpul investigatiei?

Pacientul va trebui sa renunte în unele cazuri la bijuterii.
Dupa caz şi zona de interes pentru examinare, pacientul va efectua examinarea imbracat sumar.

 

DSC_0337
DSC_0341